In ons dagelijkse en vaak hectische leven, komen en veel prikkels op ons af. Veel meer prikkels dan dat we zelf überhaupt bewust kunnen waarnemen.

Denk bijvoorbeeld maar eens aan hoe je kleding je huid raakt, wat je ogen nog meer zien dan dat je bewust waarneemt en de geluiden die je onbewust hoort maar waar je je niet bewust van bent.

Het laatste herken je misschien wel dat als je in een ruimte bent of buiten in je tuin, en een geluid valt in eens weg. De rust die je dan ervaart in het horen laat je weten dat er voor die tijd dus een geluid was die onbewust zorgde voor een prikkel. Pas met het wegvallen hiervan, valt het je op dat het er was.

Het bewust inzetten van je zintuigen waarmee je waarneemt, is een onderdeel van mijn cursussen. Door dit in te zetten maak ik je bewust hiervan en krijg je inzicht in hoe ze werken met elkaar maar soms ook tegen elkaar. Welke prikkel geef jij focus en welke aandacht wil je hier zelf aan geven?

En met het bewust zijn van de zintuigen, krijg je ook mogelijkheid om eens te gaan uitproberen wat je hoort, ziet, voelt of ruikt als je op maar 1 van die 4 je focus legt.

Loop eens door je tuin, tijdens je pauze van je werk een rondje buiten of loop door het bos.

Laat dan 1 voor 1 de zintuigen voorrang krijgen. Begin met het voelen van hoe je voeten de grond raken, hoe voelt de zon of de wind in je gezicht. Wat hoor je? De vogels of de tractor in de verte? En wat zien je ogen? De frisgroene bladeren aan de bomen, het pad waar je op loopt of de vlinder die in de berm met je meevliegt? En ruik je de hars van de dennenbomen in de warmte van de zon?

Al snel ga je merken dat het rustiger wordt binnen in je, als in een soort van balans of ruimte gaf een van mijn cursisten me aan. Op dat moment dat je dat ervaart is het goed om eens even stil te blijven staan of te gaan zitten in die rust. En laat dan in je hoofd deze rust heerlijk groeien en geeft het de ruimte die het kan krijgen.

Tuurlijk kunnen er dan gedachten zijn, zet deze zacht op een wolkje in je gedachten en laat deze dan wegdrijven op de wind. Steeds opnieuw, tot dat het stil is. En dan kun je je heerlijk overgeven aan het mijmeren. Want in de rust van je hoofd en je lijf krijg je zo maar in eens zicht op dat wat er echt toe doet. En als je daar zicht op hebt… let the magic begin!

#topaascoaching #topaaslifecoach #topaaswandelcoach #topaasmindfulwandelcoach #gezondheid #mindfulness #natuur #ontdekken #Achterhoek