Dankbaarheid; blij zijn met wat er is.

Dankbaarheid; blij zijn met wat er is…..da’s best nog wel eens een uitdaging.
Zeker als je een mindset hebt die je laat voelen en zien wat er nog niet is. Wat (nog) niet klopt en waar het nog aan ontbreekt.
Je herkent het mogelijk in het leven vanuit overvloed of het leven vanuit krapte.

We hebben het hier in het grote over Dankbaarheid.

Besef hebben van waar je dankbaar voor kunt en mag zijn, is iets dat makkelijk op de achtergrond kan raken. Zeker als je wordt opgeslokt door je dag of een omgeving die heel veel van je energie en aandacht vraagt.

Je kunt je dan leeg voelen, lusteloos, moe en zelfs geïrriteerd.
Het bekende korte lontje of de te lange tenen.

In veel coachtrajecten is er een rode lijn waar het gaat om het “trainen” van het ervaren van dankbaarheid. Dit omdat als je daar mee aan de slag mag gaan, je dan ontdekt dat er zoveel moois en dierbaars in jouw dagelijkse dag zit. Lieve en aandoenlijke momenten die je in een vluchtig moment wel ziet maar niet echt de tijd geeft om ook echt te voelen.

Tel je zegeningen, een uitspraak die daar zeker aan toe bijdraagt. Deze ook echt vaker toelaten in je leven zal het verschil maken. Zowel in het ervaren van meer tevredenheid als in waardering voor dat wat er in je dag allemaal wel is.

Hiermee aan de slag gaan en je dankbaar zijn voor de dag van vandaag, draagt bij aan het voelen van je eigenwaarde. Eerst nog achteraf in een moment dat je bewust reflecteert op je dag om al snel te het te herkennen in het moment dat het er al is. Het helpt je om bewuster te zijn van die momenten en dan al te genieten hiervan. Het is zo een fijne energie die je dan voelt en die je zeker weten meeneemt in de rest van de dag.

Kun je je voorstellen wat dat met je energie en gevoel doet aan het eind van die dag? En nog een leuke vraag: wat voor een invloed het dan heeft op jouw omgeving? Want vanuit voelen van deze momenten zal er minder ruimte zijn voor boosheid of irritatie.

Hoe kun je hier dagelijks mee aan de slag gaan?

Je kunt heel goed je dag afsluiten met een schrijfboekje en met de vraag “Waar ben ik blij om vandaag? Wat was een fijn moment?. Een oogcontact met iemand, een gesprek met een dierbare, het lukken en goed afronden van die taak, het voelen van de zon op je huid. Blij zijn met een dak boven je hoofd of kunnen genieten van een heerlijke maaltijd. Je omgeven voelen door dierbare familie of vrienden. Je gezondheid of het doen van een sport-of ontspanningsmoment. Er zijn zoveel momenten om dankbaar voor te zijn.

Je blijven verwonderen over zaken die gewoon niet van zelfsprekend zijn, bewuster genieten hiervan.

Ik hoorde laatst een leuke tip van een van mijn coachees.
Als zij gaat wandelen, heeft ze tegenwoordig geregeld een paar kleine lieve kaartjes en een pen in haar jaszak zitten als ze in haar woonomgeving gaat wandelen.

Zo schrijft ze een kleine boodschap/quote of wens op een kaartje als ze langs een (on)bekende loopt, en doet deze in de brievenbus.
Voor in de natuur heeft ze diverse Happy stones gemaakt en laat ze achter op bankjes of onverwachte plekjes.

Dit geeft haar zoals zelf zegt een “heel warm en tevreden gevoel” van binnen, en ze maakt daarmee ook nog eens een ander heel blij mee.

Mooi voorbeeld van kleine moeite en voor iedereen een groot plezier.

Dankbaarheid en daar bewust van zijn; wat kan deze jou brengen?

Vind je dit nog niet zo makkelijk en wil je daar hulp of meer informatie bij? Vul dan het contactformulier in en ik neem telefonisch contact met je op!