De kracht van in het hier en nu zijn: Mindfulness

Hoe de 6 pijlers van Mindfulness je kunnen ondersteunen in jouw groei en ontwikkeling.
En zo meer doen waar jij blij van wordt!

In ons dagelijks leven raken we soms verstrikt in (on)bewust uitstelgedrag. We stellen taken uit die wachten op onze aandacht, we schuiven belangrijke beslissingen voor ons uit, en we vermijden “gedoe” wat we mogelijk verwachten als we eigenlijk gewoon die vraag moeten stellen. Omdat de situatie daarna gewoon veel makkelijker kan zijn voor jezelf. Maar waarom? Waarom aarzelen we om te “doen” wanneer we eigenlijk gewoon weten wat ons te doen staat?

6 Pijlers van de Mindfulness

De kracht van Mindfulness leert ons om bewust te leven, om in het moment te zijn met een open mind en een liefdevol hart. Laten we de zes pijlers van Mindful zijn eens inzetten om niet meer uit te stellen:

Niet-oordelen: Laat los, de kritische stemmen die ons bekritiseren voor het uitstellen. Vaak ben je dat stemmetje zelf 😊. In plaats daarvan kijken naar de situatie zonder oordeel, met begrip voor jezelf waarom je dit gedrag doet. Dit is altijd met een hele goede reden, maar levert je vaak op de lange termijn niet op wat je wel wenst…

Geduld: Begrijp dat alles een proces is en dat verandering tijd kost. Wees geduldig met jezelf terwijl je langzaam de gewoonte van uitstellen om gaat zetten, naar een gedrag van aanpakken en doorpakken.

Beginnersgeest: Bekijk elke taak, hoe klein ook, als een nieuwe kans om te ontwikkelen. Voel je blij met het onbekende, met de nieuwsgierigheid van een beginner, zonder te worden belemmerd door angst voor falen. Immers is falen alleen maar feedback om het een volgende keer op een andere manier aan te pakken, dus heel lerend!

Vertrouwen: Geloof in jezelf en in je vermogen om te doen. Vertrouw erop dat je de kracht hebt om te doen wat nodig is, zelfs als het moeilijk lijkt. Mooie uitspraak is altijd nog: Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk wel dat ik het kan!

Niet-streven: Laat het nastreven van perfectie los. Handel met het doel om jezelf te dienen en (persoonlijke) ontwikkeling te laten groeien, zonder vast te houden aan een specifiek resultaat.

Aanvaarding: Accepteer de realiteit van het moment en de verantwoordelijkheid die daarbij hoort. Door te accepteren wat is, kunnen we stappen zetten om onze situatie te verbeteren.

Hoe er mee aan de slag te gaan?

Aan de slag gaan met alle pijlers in 1x is best veel en kan je overvallen in hoeveelheid. Wees daarom mild voor jezelf en begin er met 1 of 2 dagelijks toe te passen. Zodra je merkt dat je deze toepast en eigenlijk daar onbewust al mee bezig bent, kun je een 3e of 4e gaan toelaten.

De kracht van Mindfulness gebruiken om uitstelgedrag te overwinnen. Biedt elk moment een kans om te doen, om te ontwikkelen en om een leven te leiden dat in meer bij je past en waar je van voelt dat het meer en beter bij je past. Dus laten we niet langer uitstellen wat om onze aandacht vraagt, maar laten we vol (zelf)vertrouwen uitkijken naar onze eigen groei en ontwikkeling die dan mogelijk wordt!

Welke van de 6 spreekt jou het meeste aan?